Tâhkiyetü'l Garaib: Geçmiş zamanda vuk'u bulan ibretlik olaylar Kısım-II

Dehşetli bir fıkra

Saîr vesaik Şimşirdaroğlu’nun mizâhi yönünün de epey kuvvetli, kudretli ve zaman zaman kasvetli olduğunu nakleder. Bir kaynak ise bu iddialara ilave olarak Şimşirdaroğlu’nun soyunu taa Hoca Nasreddin’e dayandırsa da ekser kaynaklar bunun laf ı güzaf olduğunu söyler. Şimdi isterseniz Şimşirdaroğlu’nun zamanında ahaliye anlattığı bir fıkrayı sizlerle paylaşalım.

Fıkra bu ya, hani fıkralarda mümkünsüzlüğün ve ahmaklığın engin denizlerine atlamamız gerekir ya, zatın biri bir gün ahrete intikal etmiş. Adam duvarda bir sürü guguklusundan, tane yiyen tavuk figürlüsüne, zembereklisinden dijitaline bir ton saat nazarı dikkatini celbediyor. Her saat tıkır tıkır işler iken bakıyor ki bir saat mütemadî on iki göstermekte. Adam suâl ediyor, “Kimin’ola bu saat?” El cevâb; “Mustafa Kemal’in.”

Adam duyar duymaz hiddetleniyor tabi; “Ulan benim Atam’ın saatine sen nasıl çalışmaz dersin lan!! Hiçbir saat çalışmasa benim Atam’ın saati şanlı şanlı çalışır!” Ortalığı velveleye veriyor, görevlilere tekme tokat dalmaya çalışıyor. Neyse işte adamı zabtediyorlar bir şekilde. “Sen yanlış anladın andaval.” diyor görevli. “Gazi hiç yalan söylemedi. O yüzden saat hep 12’de durur.” Diye ekliyor. “Haa o zaman başka, son derece saçma ama olsun Ata’mın şanlı saati ne de olsa. Peki şu Recep Tayyip denilen kethüdanın saati nerde?” diye sual edince, görevli yapıştırıyor cevabı, “Azrail onu cehenneme götürdü, vantilatör olarak kullanıyorlar ahahaha.”

Tabi bu fıkrayı yargılarken o zamanlar her fıkranın insanı güldürecek bir şeyler ihtiva etmesinin elzem olmadığını göz önünde bulundurmak gerekir. Yalnız, fıkranın bulunduğu vesikanın altında farklı bir el yazısıyla yazılmış bir tetimme de buraya konulmaya şayan;

“…Adam bu sefer, ”Peki bizim o yolda galib sayılan mağlub Şimşirdaroğlu’nun saati nerdedir?” Görevli de cevablamış, “O’nu Azrail tayyaresine pervane olarak kullanıyor. Şimşirdaroğlu’nun saati her kıvırmasında tur atıyor, en son ahalisine ben cemiyetimin genel başkanı olmayacağım dedikten üç gün sonra o başkanlığa aday olunca saati öyle bir döndü ki, tayyare pervanesi olarak kullanmaya karar verdiler.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder